Wednesday 5 June 2013

Agar-agar gula melaka bersantan

Ehem..ehem...nak update pasal agar-agar keras saye...ekekeke....
Kenape aku buat dessert tradisional ini??? sebab gula melaka berlambak dalam fridge...huhu....lagipon....asek buat yg moden je kan...saje la nak try yg klasik-klasik ni pulak...hehe...senang pulak tu nak buat kan...xde banyak-banyak bahan..xde banyak-banyak step...kannn..(gaya Rozita Che Wan eh..) ehehe....and sometimes..yang simple itulah yang sedap...ngeee~~~ tapiiii!! aku frust sebab die keras...erghhh....xtau nape..aku dah sukat air ikot sukatan yang sepatutnye...so next time buat lebih-lebihkan lagi air ye....but...whatever....rase die masih sedap dan rase agar-agar....ehehe....xla keras sangat..keras sikit je... :p Muhaimin panggil sedap...heheh...Penat aku ngajor sebut...puding...die sebut jugak "dap"...

ni la agar-agar keras kite..haha


Bahan-bahan :
1. 1 paket agar-agar
2. 7 gelas air
3. Gula melaka (hiris-hiris)
4. Santan
5. 1 biji telur
6. Daun pandan

Cara-cara :
1. Rendam dulu agar-agar sebelum direbus
2. Buat air gula melaka. Caranya, masak gula melaka dengan 1 gelas air bersama daun pandan (ambil dari 7 gelas air tadi tau) then tapis.
3. Rebus agar-agar sampai larut. Pastu masukkan air gula melaka dan kacau...kalo kurang manis boleh tambah gula pasir la...
4. Untuk santan....campur telur ke dalam santan dan pukul sikit..nak bagi die bercampur je...
5. Bila agar-agar tu dah nampak mendidih sikit, masukkan je santan tu..x payah kacau...die akan bergentel dengan sendirinya.
6.Boleh la tuang dalam bekas then sejukkan....

Haaa..senang x..senang x..ehehe...(aku je yang baru reti buat kot) ahaha....sory la ye..resipi xde sukat-sukat...balun je..ekekek....
3.

No comments:

Post a Comment