Sunday, 7 April 2013

Anak-anakku dgn kulit sensitif mereka...

Hallooo..! :) salam Isnin yg ceria...weee~~ ceria sgtkan..ekekek
arini bz tau..tp sempat nak berblog..hehe....dah kol 12pm...i nak relax pale otak dan mate jap...bleh eh bos.. :p
Actually saje je nak share cite pasal Muhaimin and Muammar yg ade skin problem...(ikot ibu) ngeee~~ aku ade eczema...x sangke plak bleh turun kat dua hero ni...sian dorg...same je keadaannye...muke dorg nampak merah-merah bile dah beberapa minggu berpantang....tibe-tibe kulit muke ade cam jerawat kecik-kecik...kulit kering...kesian bile tgk...sbb mesti gatal....aku yg kene sikit kat tangan pon asek rase nak menggaru je..inikan plak seluruh pipi tu merah...so bile dah tau camtu..pegi la klinik...jap-jap...ni aku nak cite time Muhaimin dulu tau..haha...kang terkonfius plak....

Bile g klinik, doctor bgtau mmg die eczema..so doc suruh aku tukar pencuci baju biasa ke pencuci baju baby...lembut sikit drpd sabun basuh kite tu..(maklum la...anak first..xtau banyak psl barang baby...) bile doc bgtau tu baru sibok nak g cari sabun basuh baju baby....dan..mase tu..aku xtau pon ape itu paraben..aku pon gune je sabun basuh Pureen tu....bile Muhaimin dah makin besar baru aku tau banyak psl dunia baby ni..hadoiii..sory ye syg..hehe...ok..pastu doc ckp eczema ni xleh berpeluh...aku pon kene jage makan..sbb breastfeed....then dapat jgk cream utk bg kulit sentiasa lembab....tapiiiii....x berkesan pon...mandi pon guna seba med...ruam-ruam kat pipi die tu makin tebal jek....hurmmm..aku nak taip panjang lg sbnarnye..tp takot x lalu plak nak baca kan..ekekeke....

nak dipendekkan cerita...my mom in law dtg melawat kami...and mase tu die tgk pipi Muhaimin teruk...aku dah lumur dgn tepung ubi tp x berjaya...huhu..so die tunjuk la ade satu krim...utk ruam and gatal-gatal katenye...so try la sapu sikiiiitt je kat pipi Muhaimin tu...tgk2 esoknye..dah licin dan gebu pipi anakku itu..haha...sgt teruja...so bile Muammar ni aku tgk mempunyai masalah yg same dgn abang die...aku pon terus je la gune krim yg same..kebetulan mase balik raye thn lepas aku ade beli 2 botol krim tu..saje spare kat umah...oklah...nak tgk x..nak tgk x transformasi wajah mereka..ehehehe....


Yang ni Muhaimin


Ini plak Muammar...

Bawah ni...adalah selepas mereka memakai krim tersebut...hehe


Muhaimin...
 

Muammar...Licin kan??? hehe...

But I'm curious ape la agaknye bahan die ek...sbb kesan die sgt cepat...ade jgk risau...tp tgk xde plak kesan-kesan yg menunjukkan krim ni bahaya....hopefully xde la kan..sbb dorg serasi dgn krim ni....dan dgrnye krim ni dari Filipina....dorg jual tepi-tepi jln je kat KK tu..huhu...dan harge sebotol cuma RM2.50...ngeee~~~ bau die cam hazeline snow...sejuk bile sapu.....so...aku nak tunjuk la cemane rupe krim ni ye...


Jeng...jeng...inilah rupe botolnye..nak baca ingredient pon x reti..ekekek...tp mmg family kat sabah sume gune krim ni utk gatal-gatal even utk jerawat...mmg berkesan...aku cuma berdoa supaya bahan-bahan yg ade kt dalam krim ni adalah bahan-bahan yg selamat dan halal digunakan.. :)

10 comments:

  1. Salam, nak tanya awak beli di mana ye dpt rn 2.50 satu krim bl warna merah tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory..baru nmpak coment..hehe..sye beli kat sabah...setahun sekali je la bleh beli..huhu sbb balik raye...

      Delete
    2. anak sy pun pakai krim ni..memang elok tapi dh abis... nak beli tapi tak tahu kat mana ade jual...urgent sgt nk pakai.. help me.. boleh tak saya nak beli dari awk

      Delete
    3. Betul..krim ni mmg berkesan..sya ada gatal2 kulit.da macam2 krim beli..sampai berpuluh2 harga..tp bila try pakai krim ni..dlm 2 hari pakai gatal2 da hilang..alhamdulillah..kat online ada jual jgk.tp mahal sikit lah..dlm rm5..sy duk sabah n tempat sy ada jual benda ni..

      Delete
  2. apa nama krim ni.. anak saya gatai2. kesian, mlm2 dok garu smpai xleh tido
    klu boleh nak beli

    ReplyDelete
  3. Salam puan..saya berminat. Blh contact saya di no 0199245135

    ReplyDelete
  4. Salam puan..saya berminat. Blh contact saya di no 0199245135

    ReplyDelete
  5. Sy pun pakai krim ni. Sebab gatal2 mcm naik kurap kan, ada satu tu sy sapu besok dh surut kudis tu. Nama krim ni BL Cream x silap n dia memang tak mahal. Sy beli pun dlm rm5 je.

    ReplyDelete